• Sena effekter av förkylningar hos lungtransplanterade

[2018-02-22] Även en knappt märkbar förkylning hos en nyligen lungtransplanterad person kan ge allvarliga effekter - åratal efter att viruset lämnat kroppen, visar forskning vid Sahlgrenska akademin.

• Nya fynd om sjukdomsrisker efter tidig hjärtkirurgi

[2018-02-20] Infektioner och autoimmuna sjukdomar är vanligare hos personer som genomgått hjärtkirurgi som barn och samtidigt fått thymus bortopererad, vilket ofta sker för att komma åt hjärtat. Det framgår av en studie publicerad i The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

• Frågors besvarbarhet för lite uppmärksammat vid politiska beslut

[2018-02-19] Det faktum att alla människor bedömer om komplicerade frågor över huvud taget går att besvara eller inte, är för lite uppmärksammat. Inte minst som bakgrundsfaktor till politiska beslut. Och det som påverkar oss mest i bedömningen är hur andra har ställt sig. Detta visar en avhandling från Göteborgs universitet.

• Vårdsamordnare på vårdcentraler ger snabbare återhämtning vid depression

[2018-02-19] Tidigare tillbaka till arbetet och snabbare tillfrisknande för patienter med depression ¿ det är resultatet av den vårdsamordnarfunktion på vårdcentralen som forskare vid Sahlgrenska akademin utvecklat tillsammans med Västra Götalandsregionens primärvård.

• Nya framsteg i medicinering av muskelsjukdom hos barn

[2018-02-15] Genterapiläkemedlet Spinraza ger avsevärda förbättringar även vid den näst svåraste formen av muskelsjukdomen spinal muskelatrofi, där barnen insjuknar vid 6 till 18 månaders ålder. Det visar en studie publicerad i New England Journal of Medicine (NEJM).