Ny socionomutbildning för dem med utländsk examen

Nyhet: 2017-09-11

Nu startar Göteborgs universitet en specialanpassad socionomutbildning för personer med utländsk examen som har erfarenhet av socialt arbete. Utbildningen löper under tre terminer med start våren 2018. 15:e september öppnar antagningen.

– Bland nyanlända finns mycket kompetens och vi ser fram emot att kunna erbjuda några av dem en väg in i arbetslivet, säger Helena Johansson, utbildningsansvarig vid institutionen för socialt arbete.

Regeringsuppdraget att starta kompletterande socionomutbildning har gått till fyra lärosäten i landet: Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Malmö högskola och Umeå universitet. Göteborgs universitet är dock det enda lärosätet vars kompletteringsutbildning leder till en formell examen i socialt arbete.

Utbildningen löper under tre terminer på helfart med start vårterminen 2018. Den 15:e september öppnar antagningen och förhoppningen är att kunna anta tio nya socionomstudenter med utländsk examen. Kunskap om svensk lagstiftning, välfärdspolitik, etik och bemötande kommer att vara viktiga delar av kompletteringsutbildningen.

I så stor utsträckning som möjligt kommer studenterna med utländsk examen att läsa tillsammans med övriga socionomstudenter.

– Vi tror att det blir ett bra sätt för de utländska studenterna att lära sig om svenska förhållanden. Dessutom tillför integrationen nya perspektiv och erfarenheter som våra befintliga studenter kommer att ha stor nytta av, säger Helena Johansson.

Något som utmärker Göteborgs universitets kompletteringsutbildning för socionomer är att den praktiska verksamhetsförlagda utbildningen löper som en röd tråd genom samtliga tre terminerna. Det innebär att teoretiska kunskaper snabbt omvandlas till praktik ute i en verksamhet. För en del kan de praktiska erfarenheterna också underlätta för att få in en fot på arbetsmarknaden.

– Det finns en stor efterfrågan på socionomer i Sverige idag. De arbetsgivare vi talat med är mycket positiva till kompletteringsutbildningen, säger Helena Johansson.

För ytterligare information, kontakta:
Helena Johansson, proprefekt, utbildningsansvarig, institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet, e-post: helena.johansson@socwork.gu.se, telefon: 031 – 786 5721

Se också: www.socwork.gu.se/kompletteringsutbildning

Foto: Johan Wingborg, Göteborgs universitet

AV: Jenny Meyer

Artikeln publicerades först på: socwork.gu.se

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2016-11-04