• Lovande modifiering av tarmflora vid tjocktarmscancer

[2017-09-22] Levande mjölksyrabakterier, probiotika, kan förändra tarmfloran hos patienter med cancer i tjocktarmen. Det framgår av en studie publicerad i tidskriften BMJ Open Gastroenterology.

• Åtta barn födda efter livmodertransplantation

[2017-09-18] Åtta barn födda - och den första robotassisterade operationen genomförd. Det är en del av facit efter 18 års forskning vid Sahlgrenska akademin kring livmodertransplantationer. I Göteborg samlas nu världseliten av forskare på området till sin första kongress.

• Mentorprogram för nyanlända permanentas

[2017-09-13] Mentorprogrammet Universitetsvän har som syfte att introducera personer med flyktingbakgrund till högre studier. Den första omgången startade i våras och blev så framgångsrik att den nu permanentas. Intresserade deltagare uppmanas anmäla sig till en ny omgång i höst.

• Ny behandling mot benskörhet ger bättre skydd mot frakturer

[2017-09-12] En ny behandling mot benskörhet ger större förbättringar i bentäthet och effektivare skydd mot frakturer än nuvarande standardbehandling. Det framgår av en studie publicerad i The New England Journal of Medicine (NEJM). Studien är den första som jämför två osteoporosläkemedels effekt på fraktur.

• Pocketbok ger allmänheten inblick i frimureriets värld

[2017-09-08] Hemlighetsmakeri, höga ambitioner, ritualer, konspirationsteorier och gemenskap. I år firar frimureriet 300 år, och idéhistorikern Andreas Önnerfors vid Göteborgs universitet har skrivit en introduktion till fenomenet.